18 Eylül 2012 Salı

Facebook’un Duvarlarını Hisse Karşılığı Boyadı, Dolar Milyoneri Oldu!

Facebook’un ilk binasının duvarlarını para yerine hisse karşılığında boyayan bir graffiti sanatçısı David Choe. Kendisi herhangi bir sanatçının yaptığı en iyi alışverişe
 imza attı. Niye mi? Choe’nun elindeki hisseler halka arzın ardından 200 milyon dolar edecek.

Choe ile bitmiyor. Facebook’un halka arzı sayesinde yeni milyonerler, milyarderlerimiz olacak. Bu zenginlerin bazıları ünlü, bazılarını ise yeni yeni tanıyoruz. Mark Zuckerberg’ün New York’lu bir dişçi olan babasının da 2 milyon Facebook hissesi bulunuyor mesela. Kendisi artık (kelimenin tam anlamıyla) kimsenin ağız kokusunu çekmek zorunda değil.

Zuckerberg’ün Harvard’dan oda arkadaşı Dustin Moskovitz’in de 133.8 milyon hissesi bulunuyor. “Bana arkadaşını söyle, sana ne kadar zengin olacağını söyleyeyim” ne kadar doğru bir atasözüymüş meğer.

Facebook’un ilk yıllarında şirketin 250 çalışanına değerli hisse opsiyonları verdiği biliniyor. Hisse sahipleri arasında Zuckerberg’ün ezeli düşmanları Tyler ve Cameron Winklevoss kardeşler dahi bulunuyor. Mark’ı fikirlerini çalmakla suçlayan ve bu uğurda mahkemelerde yatıp kalkan ikizlerin de şirkette 1.2 milyon hissesi var.

Neyse asıl konumuz olan Choe’ya geri dönelim. Choe 2005 yılında Facebook’un Palo Alto’daki ilk ofisinin duvarlarını boyamak üzere o zamanki Facebook Başkanı Sean Parker tarafından davet edildi. Parker Choe’ya ödeme için nakit para veya aynı değerdeki hisse senedi arasında seçim yapmasını teklif etti.

Choe, Facebook fikrini “saçma ve anlamsız” bulmasına rağmen hisseleri seçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder